2012. február 16., csütörtök

Beogradski spomenik

24. marta će se najverovatnije svečano otkriti spomenik braniteljima otadžbine u glavnom gradu Srbije. Nasred nekada kosmopolitskog grada niče spomenik dželatima i žrtvama (bez razlike) rušiteljima Vukovara, onima, koji su 42 meseca opsedali i ubijali Sarajevo, koljačima iz Srebrenice, kao i nevinim žrtvama bombardovanja 1999. godine. Biče to spomenik Mladiću, Martiću, Babiću, Karadžiću i ostalima, ali i nedužnim radnicima RTS-a - po zamisli nekog Alimpića iz DS.  
Ne slažem se sa ovom idejom. Predlažem drugo rešenje: Monumentalni spomenik Slobodanu Miloševiću zbog svih njegovih izgubljenih ratova. Neki Vitezovićev prigodan tekst na postamentu, tipa "Dogodio se narod", reljefima scena veličanstvenih mitinga krajem osamdesetih, sa po jednom tajno ugradjenom ciglom iz Vukovara, Sarajeva i sa drugih ratišta.
Naravno da sam ciničan, a ne bih smeo biti, jer je ovo uistinu REALNA SLIKA današnje vlasti u Srbiji. Pravu, pro-evropsku Srbiju, koja je denacifikovana (kao Nemačka posle Drugog svetskog rata) ne očekujem od ove, Tadićeve Demokratske Stranke. Istinski preporod I MOJE Srbije ja neću doživeti, pošto sam napunio 60-u.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése